12 συμβουλές για φωτογράφιση ακινήτων υψηλού επιπέδου

Οι φωτογραφίες των ακινήτων σας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη απόφαση του ενδιαφερόμενου και δείχνουν τον επαγγελματισμό σας. Επίσης οι επισκέπτες της ιστοσελίδες σας περνάνε περισσότερο χρόνο κοιτώντας τις φωτογραφίες των ακινήτων παρά διαβάζοντας τα χαρακτηριστικά τους. Σύμφωνα με τα στατιστικά του NAR (National Association of Realtors) το 89% των υποψήφιων αγοραστών παραδέχονται ότι οι φωτογραφίες είναι το ποιο χρήσιμο στοιχείο στις ιστοσελίδες των μεσιτικών γραφείων.

Οι επαγγελματίες φωτογράφοι και συνεργάτες μας, ετοιμάσανε για εσάς δώδεκα συμβουλές για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις φωτογραφίσεις σας.

1. Χρησιμοποιήστε φακό ευρείας γωνίας

Η επιλογή του φακού είναι εξίσου σημαντική με την ίδια την κάμερα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο φακός της κάμεράς σας θα έχει τεράστια επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα.

Παρόλο που υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία φακών, ο τέλειος φακός για Real Estate είναι αυτός που σας επιτρέπει να εμφανίζετε όσο το δυνατόν περισσότερο από το χώρο του ακινήτου με καθαρό και κολακευτικό τρόπο.

Ο συγκεκριμένος φακός ονομάζεται ευρυγώνιος φακός.

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ένας ευρυγώνιος φακός καταγράφει ένα ευρύτερο οπτικό εύρος από αυτό που μπορεί να συλλάβει ένας απλός φακός. Ένας ευρυγώνιος φακός βοηθά στο να φαίνονται τα δωμάτια πιο ευρύχωρα με καλύτερη αίσθηση βάθους και λεπτομέρειας. Και όλα αυτά χωρίς υπερβολική παραμόρφωση.

Οι ευρυγώνιοι φακοί δεν διατίθενται μόνο για φωτογραφικές μηχανές DSLR (οι λεγόμενες "επαγγελματικές κάμερες"), μπορείτε επίσης να βρείτε φακούς ευρείας γωνίας και για smartphone.

Φυσικά, δεν πρέπει να το παρακάνετε χρησιμοποιώντας έναν υπερβολικά ευρύ φακό. Αυτοί οι φακοί παράγουν εικόνες με έντονη παραμόρφωση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κακό αποτέλεσμα με παραπλανητικές φωτογραφίες.

2. Χρησιμοποιήστε τρίποδο

Παράλληλα με έναν ευρυγώνιο φακό, ένα τρίποδο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε φωτογραφία ακίνητης περιουσίας.

Πρώτα απ 'όλα, ένα τρίποδο εξαλείφει κάθε αστάθεια από την πλευρά σας, η οποία οδηγεί σε πιο ευκρινείς και καθαρότερες εικόνες.

Δεύτερον, ένα τρίποδο σάς επιτρέπει να τραβάτε φωτογραφίες με χαμηλό φωτισμό. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά φυσικό φως ή να τραβήξετε φωτογραφίες την αυγή, το σούρουπο ή με συννεφιά, ένα τρίποδο καθιστά δυνατή τη λήψη φωτογραφιών μεγάλης έκθεσης χωρίς θολότητα.

Τέλος, ένα τρίποδο σας επιτρέπει να κάνετε μικροσκοπικές, λεπτές αλλαγές για να έχετε την καλύτερη δυνατή λήψη. Επιπλέον, το τρίποδο σας θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει με πρόσθετα φώτα και ανακλαστήρες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη φωτογράφηση.

3. Αξιοποιήστε πλήρως το φυσικό φως

Το φυσικό φως του ήλιου δίνει βάθος στους εσωτερικούς χώρους, τονίζει τις λεπτομέρειες και φωτίζει τα πάντα, από ανοξείδωτο ατσάλι έως ταπετσαρία. Το φυσικό φως δείχνει επίσης στους αγοραστές πόσο φωτεινό είναι το σπίτι καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Επομένως, εάν το ακίνητο διαθέτει μεγάλα παράθυρα που αφήνουν το φως να μπει μέσα, εκμεταλλευτείτε το πλήρως και τραβήξτε τις φωτογραφίες χρησιμοποιώντας μόνο φυσικό φως.

Επίσης το φως του ήλιου θα κάνει τους εσωτερικούς χώρους να φαίνονται πιο φιλόξενοι και άνετοι.

Βεβαιωθείτε ότι όλες οι περσίδες ή οι κουρτίνες είναι εντελώς ανοιχτές και απομακρύνετε τυχόν οθόνες εάν είναι απαραίτητο. Οι οθόνες μπλοκάρουν το φως και δημιουργούν αντανακλάσεις .

Εάν τα παράθυρα είναι μέρος των φωτογραφιών, δείτε που βλέπουν. Τυχόν κακή θέα μπορεί να αποτρέψει τους αγοραστές από το να ζητήσουν να το δουν.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει επίσης να γνωρίζετε πότε να μην χρησιμοποιείτε φυσικό φως για φωτισμό. Αν το σπίτι δεν έχει μεγάλα παράθυρα και είναι λίγο σκοτεινό, μπορεί πραγματικά να κάνει το σπίτι να φαίνεται πιο σκοτεινό και λιγότερο φιλόξενο. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τεχνητό φωτισμό.

Κατά τη λήψη εξωτερικών χώρων, προσέξτε το έντονο ηλιακό φως γύρω στο μεσημέρι. Αυτό το φως προκαλεί μεγάλες σκούρες σκιές.

4. Στήστε το σκηνικό

Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να τραβάτε φωτογραφίες εσωτερικού χώρου χωρίς πρώτα να το στήσετε. Όχι μόνο θα έχετε πιο εντυπωσιακό υλικό για την ιστοσελίδα σας, αλλά θα σας βοηθήσει να το πουλήσετε πιο γρήγορα καθώς σύμφωνα με την έκθεση Mortgage Report, μπορεί να πουληθεί έως και 73% γρηγορότερα.

Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα σε είδη διακόσμησης, έπιπλα ή ανακαίνιση δαπέδου. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να φαίνεται ένας χώρος υπέροχος είναι να δουλέψετε με αυτό που έχετε ήδη. Πριν ξεκινήσετε τη λήψη φωτογραφιών, αξιολογήστε την τοποθέτηση επίπλων των ιδιοκτητών και αποφασίστε εάν η μετακίνηση τους θα μπορούσε να δημιουργήσει μια καλύτερη φωτογραφία του δωματίου ή του χώρου.

Τοποθετήστε τα μεγαλύτερα αντικείμενα όπως καναπέδες κατά μήκος του τοίχου και τα μικρότερα κομμάτια, όπως σκαμπό και πολυθρόνες σε ανοιχτούς χώρους.

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν έπιπλα που εμποδίζουν τους διαδρόμους ή δεν κλείνουν εντελώς τα δωμάτια. Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε την αίσθηση του ανοιχτού χώρου και τα υπερμεγέθη ή λανθασμένα έπιπλα μπορούν να κλείσουν τον χώρο σας κάνοντας τον να φαίνεται μικρότερος από όσο πραγματικά είναι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα απλά πράγματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά όσον αφορά τη φωτογράφιση ακινήτων. Η προσθήκη φρέσκων λουλουδιών στην κουζίνα, ο φωτισμός κεριών στο μπάνιο, η προσθήκη μαξιλαριών σε ένα κρεβάτι ή μια κουβέρτα σε έναν καναπέ δίνει μια ωραία, ζεστή αίσθηση (και κάνει το σπίτι να φαίνεται πολύ πιο ακριβό :) ).

5. Καθαρίστε

Είναι δεδομένο ότι το ακίνητο πρέπει να είναι καθαρό πριν από τη φωτογράφιση και αυτό κάποιες φορές όταν η κατάσταση των χώρων δεν είναι καλή, μπορεί να είναι θέμα συζήτησης με τον πωλητή για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.

Τονίστε τους τη σημασία των καθαρών και ανοιχτών χώρων και πώς αυτά επηρεάζουν τις φωτογραφίες. Τα δακτυλικά αποτυπώματα στα παράθυρα, οι γρατζουνιές στους τοίχους ή η σκόνη στα ράφια των βιβλίων μπορούν πραγματικά να καταστρέψουν μια φωτογραφία και να αποτρέψουν έναν αγοραστή από το να θέλει να το επισκεφθεί.

Πλύνετε τα πατώματα, τα μπάνια, τις πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα, τις κουβέρτες, γυαλίστε τις συσκευές, τους καθρέφτες και τους πάγκους. Πλύνετε τα παράθυρα, αδειάστε τα σκουπίδια και βγάλτε τυχόν σημάδια από τους τοίχους. Πράγματα όπως αυτά μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στις φωτογραφίες.

6. Τονίστε τα καλύτερα χαρακτηριστικά

Όταν φωτογραφίζετε ένα ακίνητο, πρέπει να αναδεικνύετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και να “κρύβετε” τις ατέλειες.

Επιλέξτε να δείξετε τα μεγάλα παράθυρα, το ειδικά σχεδιασμένο ράφι για βιβλία ή την πρόσφατα ανακαινισμένη κουζίνα. Αφήστε στην άκρη τον χαλασμένο φούρνο ή το ημιτελές υπόγειο.

Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη ποια είναι τα καλύτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου του και βεβαιωθείτε ότι αποτυπώνονται στις φωτογραφίες.

7. Αποκτήστε σωστή τεχνική

Κρατήστε το κάδρο σας οριζόντιο. Αφήστε τις κάθετες λήψεις για selfies :) Τα σπίτια καταλαμβάνουν χώρο κυρίως στον οριζόντιο άξονα, οπότε βεβαιωθείτε ότι τραβάτε οριζόντιες φωτογραφίες. Η κάθετη λήψη κάνει τα ακίνητα να φαίνονται περιορισμένα και “σφιγμένα”.

Πειραματιστείτε με το ύψος της κάμερας. Δεν χρειάζεται να τραβάτε πάντα φωτογραφίες στο επίπεδο των ματιών. Πειραματιστείτε βγάζοντας φωτογραφίες από διαφορετικά ύψη. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να τονίσετε τα μοναδικά στοιχεία κάθε δωματίου.

8. Αφαιρέστε τα προσωπικά αντικείμενα

Η ύπαρξη προσωπικών αντικειμένων (οικογενειακές φωτογραφίες, καλλυντικά, ρούχα, παπούτσια κτλ) σε φωτογραφίες δυσκολεύει τον υποψήφιο αγοραστή να φανταστεί ότι ζει εκεί. Είναι σημαντικό να εστιάσετε στα χαρακτηριστικά του σπιτιού και να μην υπενθυμίζετε στον αγοραστή ότι κάποιος άλλος μένει εκεί.

9. Χρησιμοποιήστε και φωτογραφίες από διάφορες εποχές του χρόνου

Ρωτήστε τους πελάτες σας εάν έχουν φωτογραφίες του ακινήτου τους από διαφορετικές εποχές του χρόνου. Εάν για παράδειγμα η προώθηση γίνεται στη μέση του χειμώνα, μερικές καλοκαιρινές φωτογραφίες θα αναδείκνυαν την πισίνα της πίσω αυλής ή το πετρόχτιστο μπάρμπεκιου.

10. Ο ιδανικός αριθμός φωτογραφιών

Χρειάζεστε τη σωστή ποσότητα φωτογραφιών έτσι ώστε οι υποψήφιοι αγοραστές να αποκτήσουν μια καλή εικόνα του ακινήτου, αλλά όχι τόσο πολλές έτσι ώστε να βαρεθούν από την μονότονη επανάληψη ουσιαστικά του ίδιου χώρου.

Σύμφωνα με την Street Easy, εάν μια καταχώριση έχει από 4 ως 10 φωτογραφίες, είναι πέντε φορές πιο πιθανό ότι ένας αγοραστής θα επικοινωνήσει με το γραφείο σας. Αν έχει 11 έως 14 φωτογραφίες, οι πιθανότητες αυξάνονται στις 6. Όμως από τις 15 και περισσότερες φωτογραφίες τα νούμερα πέφτουν!11. Επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες σας

Η επεξεργασία σάς επιτρέπει να φωτίζετε φωτογραφίες που είναι πολύ σκοτεινές, να διορθώσετε την παραμόρφωση του φακού, να δημιουργήσετε συνθέσεις φωτογραφιών, να κόψετε σημεία και πολλά άλλα. Εάν δεν διαθέτετε εργαλεία σαν το Photoshop ή το Lightroom, μπορείτε να τα κατεβάσετε για μια δοκιμαστική περίοδο και μετά να τα αγοράσετε. Επίσης το Real Status Academy από τον Σεπτέμβριο θα διοργανώνει σεμινάρια που μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε ειδικός στην επεξεργασία φωτογραφιών.

12. Πότε να προσλάβετε έναν επαγγελματία

Εάν δεν έχετε επαρκή εξειδίκευση και τον κατάλληλο εξοπλισμό, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να προσλάβετε έναν επαγγελματία φωτογράφο.

Ένας επαγγελματίας γνωρίζει ποιες γωνίες είναι οι πιο κολακευτικές, η καλύτερη ώρα της ημέρας για να τις τραβήξει, πώς να φωτίζει σωστά τους εσωτερικούς χώρους και πώς να επεξεργάζεται τις φωτογραφίες για να τις κάνει να φαίνονται καλύτερες.

Αυτός ο επαγγελματίας μπορεί να σας προσφέρει εκπληκτικές φωτογραφίες έτοιμες για ανέβασμα στο CRM σας και στην ιστοσελίδα σας.

Ακόμα κι αν είστε έμπειρος φωτογράφος, ένας επαγγελματίας θα μπορούσε να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος. Θα σας εξοικονομήσει εκατοντάδες ώρες εργασίας κάθε χρόνο και θα σας ελευθερώσει χρόνο για να επικεντρωθείτε σε άλλες σημαντικές εργασίες που σχετίζονται με την πώληση των ακινήτων σας.

Συντάκτης
Ηλίας Χείτας

Ηλίας Χείτας
Ο Ηλίας Χείτας είναι ο ιδρυτής και ο CEO της iarts ΙΚΕ η οποία ιδρύθηκε το 2008 και σήμερα κατέχει ηγετική θέση στον χώρο των Real Estate Software. Είναι πιστοποιημένη με ISO 27001 (Ασφάλεια στη πληροφορία) και ειδικεύεται επάνω στο τομέα της ανάπτυξης web και mobile εφαρμογών. Έχει αναπτύξει το μεσιτικό πρόγραμμα Real Status, το όποιο εμπιστεύονται περισσότερα από 300 γραφεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο και είναι επίσημος συνεργάτης του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής έχοντας κατασκευάσει το Real Estate Portal e-akinita.gr
TOP